söndag, september 02, 2012

Ny jakt på arbetarkonsten 4

Bildkälla: http://www.treard.se/2009/11/hosten-overgar-sa-sakteliga-i-vinter.html
Mer om smeder och smide, och samtidigt om bilden som syns i bakgrunden på den här bloggen. Bilden är en av många järnverksbilder av Johan Ahlbäck (1895-1973), en av de mest produktiva arbetarskildrarna i Sverige. Det är till minne av honom som Ahlbäckdagarna hålls i Smedjebacken varje år och det var där som idén om ett forskningsnätverk om arbetarkonst föddes hösten 2006. Varje år delas Ahlbäckspriset ut till någon som arbetar med bild i Johan Ahlbäcks anda. Förra året gick priset till Lennart Engström i Uppsala. Reflektioner kring de tio första pristagarna (1993-2003) finns i arkivet här på bloggen.

Men smide alltså. Skola, föreningar och företag i trakten kring Smedjebacken har haft satsningen "Ahlbäck och smide" där skolelever har fått lära sig både om järnframställning och om Johan Ahlbäck. Grupper från Estetiskt program på gymnasiet har dels fått pröva på smide, dels att måla med inspiration från Johan  Ahlbäck. Ett bra sätt att hålla den lokala historien levande.

Thomas Amedé och Dalarnas Museum har gjort en film om Johan Ahlbäck. Den är 52 minuter lång och finns i sin helhet på YouTube:

Filmen om Johan Ahlbäck

Se också: Ahlbäckdagarna 2012

länkning pågår till intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar