lördag, september 01, 2012

Ny jakt på arbetarkonsten 3

Foto Fred Andersson hösten 2011
Under ett tag åkte jag ganska ofta bil genom den lilla staden Salo mellan Åbo och Karis (sydvästra Finland). Vanemässigt tog jag vägen förbi Ben Renvalls bronsstaty av smeden Lauri. Det här är arbetarkonst av det entydiga slaget. En människogestalt mitt uppe i arbetet, och samtidigt en symbol för betvingandet av materien. Ett offentligt verk i stort format och i ett material som ska stå sig genom många människoåldrar. Ett identitetsskapande verk.

Lauri är det äldsta dokumenterade namnet på en person bosatt i vad som senare skulle bli Salo. Lauris yrke angavs som "smed" och därför har han blivit en lämplig symbol för en ort där metallindustrin har varit viktig. Salo är ett bra exempel på en typ av samhällen som växte fram under 1800-talets industrialisering. För tusen år sedan gick Östersjön ända upp till Salo och den höjd där Salo kyrka nu ligger var en udde som fungerade som handelsplats. Vid 1800-talets mitt blev bondbyn ett stationssamhälle när järnvägen kom och fabrikerna byggdes. På 1890-talet blev Salo köping och först 1960 stad. Här fanns Nokia fram tills i år.

Att arbetarrörelsen har varit stark i Salo ser man på det stora och välskötta Folkets Hus som ligger i närheten av Lauristatyn. Statyn restes 1963 och att Ben Renvall fick göra den är ingen tillfällighet. Han var från trakten och det finns ytterligare tre offentliga verk av honom i Salo. Hans realistiska stil uppskattades och hans verk hörde till dem som gärna sändes på utställningar österut. Hustrun Essi Renvall utförde ett monument till vänskapen mellan Finland och Sovjet, i Helsingfors. Men stilen är mer inspirerad av den italienska klassicismen än den sovjetiska "socialistiska realismen" (egentligen klassicism den också) - Ben Renvall hade studerat i Rom. Han var född i byn Suomusjärvi nära Salo 1903. Han och Essi dog samma år, 1979.

länkning pågår till intressant.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar